Diyetisyen Ertan Akpolat
HAYATIMIZDAKİ ‘TARÇIN’
Tarçın baharat familyası içinde en sık kullanımı olanıdır ve nesillerdir özellikle Asya’da tüketimi oldukça fazladır. Bulunduğumuz coğrafya itibariyle baharat tüketimi ülkemizde çok yaygındır. Baharatların gıdalara aroma verici olmasının yanında, şifa olarak nitelendirdiğimiz şifalı baharatlar olarak da kullandığımız birçok baharatın arasında öne çıkarak yerini alan tarçın bu kategoride oldukça popüler olduğu bilinmektedir.
Tarçını bugüne kadar tatlılarımızı ve sıcak meşrubatlarımızı lezzetlendirmek için kullanıyoruz. Ancak tarçının bilmediğiniz o kadar çok yanı var ki bu yazımla bir yönü hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
Tarçın kullanım formu itibariyle pek çok çeşidi vardır. En bilindiklerinden bahsetmek gerekirse toz tarçın ve çubuk tarçın formlarının kullanımı yaygındır. Tarçın ayrıca yağ olarak da kullanılabilir. Yağ olarak, tarçın kadar güvenli kullanıma sahip değildir. Çok dikkatli kullanılması gereklidir. Gerek belirgin gerekse harici tahrişlere sebep olabilmektedir. Peki çubuk ya da toz şeklinde olması farklılık gösterir mi? Tabi ki hayır genel olarak içindeki faydaları hemen hemen eşit sayılabilir. Genellikle toz tarçını tatlılarımızda kullanırken kullanım şekli ve pratikliğiyle çubuk tarçınla hazırlanan özel zayıflama sularında çok rahat şekilde kullanabiliriz. Esasında toz tarçın kabuk tarçının ezilmesiyle elde edildiğinden aralarında bir fark yoktur. Tatlı bir baharat olması sebebiyle daha çok tatlılarda kullanılan tarçının bu noktada çok fazla etkisi bulunmaktadır. Öyle ki günümüzde kan şekerini dengelenmesine etkisi çok iyidir. Modern tıbbın ürünleri olan şeker dengeleyici ilaçların pek çoğundan daha etkili olduğu yapılan çalışmalarda da ortaya konulmuştur.
Peki Tarçının Zayıflatmaya Etkisi Nedir?
İçeriğindeki yüksek miktarda posa nedeniyle tarçın yemeklerden sonra vücudumuzu daha uzun sure tok tutmaya yardımcı olur. Kilo kaybı üzerine etkisi yapılan ve birçok çalışma da tarçının kan şekerini düzenlemeye ve dengelemeye yardımcı olduğu üzerinde durulmaktadır. Çünkü kan şekerinde yaşanan iniş çıkışlar gıda yoluyla vücuda aldığımız yağın vücutta depolanmasını arttırdığı bilinmektedir. Vücudun enerji ihtiyacı olarak yağ depolarını kullanmasını sağlayabilir. Bilinmesi gereken en önemli şey hiçbir gıda besin tek başına zayıflatmaz sadece destekler. Tarçın diyetlere eklenerek diyette çeşitlilik yaratılarak uygun kalori ve miktarda zayıflama programı sağlanmalıdır.
Kısaca sizlere Tarçının faydaları nelerdir bahsetmek isterim?
Yapılan çalışmalarda günlük 4-6 gram tarçın tüketen tip 2 diyabet hastalarının glikoz ve LDL kolesterol seviyelerinin normal değer aralığına getirdiği ortaya çıkmıştır.
Hepimizin bildiği gibi tarçın mikrop önleyici olarak kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalarda bu özelliği kanıtlanmıştır. Bakteri ve mantar hastalıklarının yayılmasını önler.
Şişkinliği ve hazımsızlığı önler. Kendinizi daha hafiflemiş ve rahat hissetmenizi sağlar.
Kış aylarında özellikle tüketmek gerekir. İçeriğinde ki antioksidanlar sayesinde bizi soğuk algınlığı gibi durumlara karsı koruyucudur.
Yapılan çalışmalarda kanda istenmeyen pıhtılaşmaları önlediği ortaya konulmuştur .
Ayrıca Antibakteriyel özelliği bulunan tarçın, ciltteki bakterileri temizler ve sivilce oluşumunu önler. İçeriğindeki Kalsiyum ve magnezyum ile kemik yapısı ve oluşumu için olumlu etkisi bulunmaktadır.
Yapılan çalışmalarda hafızayı güçlendirdiği ortaya çıkmıştır. Beyin sağlığını olumlu yönde etkiler.
Bu kadar çok faydası olan Tarçının zararlı etkileri var mıdır ?
Tarçının yapılan çalışmalarda elde edilen bir zararı yoktur. Ancak, her besinde olduğu gibi her şeyin fazlası olumsuz sonuçlara neden olabilir. Özellikle tansiyon ve kan şekeri ilaçları kullananların, tarçın kullanmadan önce hekime danışılması ve kullanım miktarına dikkat edilmesi gereklidir. Çünkü kullanılan ilaçlarla etkileşime girdiğinde ciddi olumsuzluklar çıkma riski oldukça yüksektir. Besin alerjisi bakımından da dikkat edilmesi gerekir.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
https://www.instagram.com/dyt.ertanakpolat/