Kitap günleri

“Konya Kitap Günleri” 28 Kasım cuma günü başladı, ilgi ilk günden güzeldi, sanırım Pazar akşamına kadar ilgi artarak devam edecek. Önceki yıllar Zindan kaledeki sanat galerisinde yapılıyordu kitap günleri. Aslında tıkış tıkış bir ortam vardı orada. Ramazan ayında Kültür Parka kurulan iki ayrı çadırda yapıldı. Şimdiyse aynı parkta büyük bir çadırda yapılıyor.

Geçmişte daha az katılımcı yayınevi vardı, ilgi azdı ama şimdi öyle değil. Katılımcı yayınevi sayısında büyük bir artış var. Her gün onlarca yazar okurlarıyla sohbet ediyor ve kitaplarını imzalıyor. Arka taraftaki salonda söyleşiler yapılıyor.

Bu durum şunu gösteriyor, artık şehrimize merkezi bir yerde fuar ve sergi merkezi gerekiyor, hem de acilen. Bu gün bir sanatçımız bir fotoğraf ya da resim sergisi açmak istese, galeri yok.

Açılışta Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İl Kültür Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ve Milletvekili Hüseyin Üzülmez vardı. H. Üzülmez açılış konuşmalarından sonra hiçbir standa uğramadan koşar adım uzaklaştı fuar alanından. Çadırın orta yerindeki Selçuklu Anıtının çevresinde bir resim sergisi açan M. Necati Büyükkalkan hocamızı da yersiz eleştirisiyle biraz üzmüş sanırım. Hoca genellikle şehrimizdeki tarihi mekanları resmetmeye çalışıyor, yaptığı çalışmalara saygı duymak gerekiyor.

Konyalı yazarlar olarak her zamanki gibi TYB Konya Şubesinin standında kitaplarımızı imzalıyoruz. Hüzeyme Yeşim Koçak, Fatma Polat, Kazim Öztürk, Duran Çetin, Muzaffer Keten ve Aytuğ Uslutekin hem kitaplarını imzalıyor hem de okurları ile söyleşiyorlar.

Kitap günlerinin iki değişmez konuğundan Milletvekili Mustafa Kabakçı üçüncü gün akşamı geldi ve epeyce bir kitapla döndü. M. Kabakcı fotoğraf sanatına ve edebiyata yakın duran bir vekilimiz. Söz arasında bir öykü kitabı yayınlamayı düşündüğünü belirtti. Bir başka müjdesi ise Konya Milli Eğitim Müdürlüğünün bundan sonra Konyalı yazarlarla daha yakın ilişkiler kuracağını belirtmesiydi. Daha önce de bazı yazılarımda belirtmiştim. Okullar yazarları davet ederek öğrencilerin yazarlarla tanışmalarını sağlıyor, öğrenci yazar ilişkisi kuruluyordu. Başka illerde yıllardır yapılan bu uygulama maalesef şehrimizde yoktu, milli eğitim yetkilileri bu şehrin yazarları var mı, yok mu bilmiyorlardı bile. M. Kabakçının sayesinde bu da sorun olmaktan çıkacak sanırım. İyi de olacak. Bence işe Milli Eğitim Müdürü ile yarımcılarını yazarlarla buluşturarak başlamak lazım.

İki aydınımızın kitap ve fuarla ilgili duygularını aktarayım.

 Hasan Yaşar Kitap Günlerine çok emeği geçen bir aydınımız ve Koyunoğlu Müzesi Müdürü. Fikir Sanat Kültür Adamları Birliğiyle ikindi sohbetlerini başlatması ayrı bir güzellik oldu. Sorumu, okumayı seven biri olarak yanıtladı.

“Kitabı ve okumayı seven birisi olarak kitaplarla dopdolu bir ortamda bulunmanın hazzını doya doya yaşıyorum.

Hem yazarlarla beraber olmak, onlardan kitapları hakkında anlattıklarını dinlemek farklı bir duygu, hele söyleşileri dinlemek, kitabı okumadan sanki kitabın özetini dinlemek çok keyifli.

Bazen de okumadığım birçok kitabın olduğunu görünce de şimdiye kadar neden okumadığımı, neden daha çok okumadığıma hayıflanıyorum.

Kitap, okumayı sevmek ne güzel bir duygu…”

Eğitimci-Yazar Bekir Biçer kitaplı günlerin her günkü konuğu. O da daha güzel bir mekan isteyen aydınımız.

“Konya daha iyisini hakediyor. Şu ana kadar yapılan kitap fuarlarının en güzeli ama daha sabit bir mekan şart. Emeği geçen herkesi kutlar daha güzel kitap günlerini bekleriz…”

Evet, artık merkezi bir yerde, daha modern bir fuar ve sergi merkezini hakediyor bu şehir.


img_0583.jpg

img_0562.jpg

img_0541.jpg

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.