Konya Emlakçılar Odası'ndan Kiracı ve Ev Sahiplerine 'Anlaşın' Tavsiyesi

Konya Emlakçılar Odası'ndan Kiracı ve Ev Sahiplerine 'Anlaşın' Tavsiyesi

Kira artışında yüzde 25'lik sınırının sona ermesiyle birlikte, yeni dönemde kira artışları yıllık TÜFE oranına göre belirlenecek. Uzmanlar, kiracı ve ev sahiplerinin mağdur olmadan anlaşarak ortak nokta bulmalarını tavsiye ediyor.

Son iki yıldır uygulanan yüzde 25'lik kira artış sınırı, 1 Temmuz 2024 itibariyle sona erdi. Bu değişiklikle birlikte kira artışları yıllık TÜFE oranına göre belirlenecek. Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, bu değişikliğin kiracılar ve ev sahipleri arasındaki ilişkileri nasıl etkileyeceği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

TÜİK'in Verileri Belirleyici Olacak

Sedat Altınay, TÜİK'in hesapladığı verilere göre kira artışlarının yapılacağını belirtti. Altınay, "Konut kiralarında hükümetimizin almış olduğu karar doğrultusunda 2 yıldır uygulanan kira artış oranları yüzde 25 ile sınırlanmıştı. 1 Temmuz 2024 itibariyle bu sınırlama kaldırıldı. TÜİK'in verilerine göre artış oranları, tüketici fiyat endeksine endeksli olarak yüzde 65.7 oranında olacak," dedi.

Konya Emlakçılar Odası'ndan Kiracı ve Ev Sahiplerine 'Anlaşın' Tavsiyesi

Altınay ayrıca, kira artışlarına itiraz eden ev sahipleri ile kiracılar arasında anlaşmazlıkların arabulucuya gideceğini ve çözüm bulunamazsa kanuni sürecin başlatılacağını ekledi.

Kiracı ve Ev Sahiplerine Tavsiyeler

Başkan Sedat Altınay, hem kiracılara hem de konut sahiplerine seslenerek, anlaşarak çözüm bulmalarını tavsiye etti. Altınay, "Kiracılar ve ev sahiplerinin oturdukları konutun benzer özelliklere sahip bir evle kıyaslayarak fiyat endekslerine bakmaları ve ortak nokta bulmaları gerekiyor. Şu anda kiralık dairelerde sıkıntı yaşanıyor, bu nedenle tarafların anlaşarak çözüm bulmaları önemli," diye konuştu.

Altınay, kiracı ve ev sahiplerinin karşılıklı anlayış ve duyarlılık göstererek husumet yaşamadan ortak bir noktada buluşmalarının önemine vurgu yaptı. "Kavgayla, gürültüyle bir yere varılamaz. Hem kiracılar hem de ev sahipleri iki tarafı da gözeterek çözüm bulmalı," ifadelerini kullandı.

Bu bilgiler ışığında, kira artışlarında yeni dönemin nasıl şekilleneceği ve tarafların nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda net bir tablo ortaya çıkıyor. Uzmanlar, her iki tarafın da mağdur olmadan çözüm yolları aramasını öneriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.