Musul'daki sivillerin güvenli bölgelere kaçışı

Musul'daki sivillerin güvenli bölgelere kaçışı

Son bir ayda 500 sivil DAEŞ'in kontrolündeki Musul'dan kaçarak Başika'daki Peşmerge mevzilerine geldi

DUHOK (AA) - Irak'ta terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul'dan son bir ayda 500 sivilin kaçarak Peşmerge mevzilerine sığındığı bildirildi.

Musul'un doğusundaki Başika Cephesi Peşmerge Komutanı Albay Nureddin Hüseyin Herki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Son bir ayda 500 sivil DAEŞ'in kontrolündeki Musul'dan kaçarak Başika'daki Peşmerge mevzilerine geldi." dedi.

Sivillerin kaçışlarının her geçen gün arttığına dikkati çeken Herki, son 24 saatte mevzilerine 40 sivilin ulaştığı bilgisini verdi.

Musul kent merkezi ve ovasındaki sivillerin kaçmayı nasıl başardığına ilişkin Herki, DAEŞ'in eski gücünü yitirdiğini ve söz konusu ovayı daha önceden olduğu gibi hakimiyet altında tutamadığını kaydetti.

DAEŞ'in kontrolündeki bölgelerde ciddi gıda ve temel ihtiyaç maddesi sıkıntısı çekildiğini söyleyen Herki, "Siviller can güvenliği olmasına rağmen, ölümü göze alarak mevzilerimize sığınmaya çalışıyor" dedi.

Kent merkezine olası bir müdahale öncesi sivillerin bölgeyi boşaltmak istediğine vurgu yapan Herki, "Şiddetli çatışmaların ortasında kalmak yerine güvenli bölgelere en kısa zamanda geçme çabası içindeler." diye konuştu.

Irak ordusunun Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonu güney cephesinden aşamalı bir şekilde devam ediyor. Söz konusu güçler, kent merkezinden yaklaşık 60 kilometre mesafede yer alıyor.

Irak Savunma Bakanlığı 24 Mart'ta Musul'u kurtarma operasyonunun güney bölgesinden başladığını duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı