Toplu Taşımada Bulaşıcı Hastalık Riski Arttı

Toplu Taşımada Bulaşıcı Hastalık Riski Arttı

Metropol şehirlerde okulların açılmasıyla birlikte toplu taşıma araçlarındaki yoğunluk artarken, uzmanlar bulaşıcı hastalıklara karşı uyardı. Özellikle metro ve otobüs gibi havasız ortamlarda hijyen önlemlerinin önemi vurgulanıyor.

Okulların açılmasıyla birlikte trafik yoğunluğu ve toplu taşıma kullanımında önemli bir artış gözlemlendi. Özellikle metropol şehirlerde, metro ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarında yaşanan kalabalık ve havasız ortamlar, bulaşıcı hastalıkların yayılmasına zemin hazırlıyor. Hem öğrenciler hem de çalışanlar için erken saatlerde başlayan yolculuklar, hijyen ve kişisel korunma önlemlerinin daha da önem kazanmasına neden oluyor. Mikrobiyolog Dr. Öğretim Üyesi İpek Ada Alver, toplu taşıma araçlarında sivrisineklerin taşıdığı hastalıkların artabileceğine dikkat çekti.

Sivrisinekler, Bulaşıcı Hastalıkların Yayılmasında Etkili

Altınbaş Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, metropollerdeki havasız ve nemli ortamlarda sivrisineklerin daha hızlı çoğalabileceğini belirtti. Alver, "Sivrisinekler, özellikle metro gibi karanlık ve rutubetli ortamlarda hızla çoğalarak Batı Nil Virüsü, sıtma, Zika virüsü gibi ciddi hastalıkların yayılmasına neden olabilir" dedi. Bu ortamların, yalnızca insan kaynaklı enfeksiyonlar için değil, aynı zamanda sivrisinekler yoluyla taşınan hastalıklar için de büyük bir risk oluşturduğuna dikkat çekti.

Toplu Taşıma Alanları Düzenli Olarak İlaçlanmalı

Dr. Alver, enfeksiyon zincirinin kırılması için sivrisinek popülasyonunun kontrol altına alınmasının hayati önem taşıdığını belirterek şu uyarılarda bulundu: "Metroların ve toplu taşıma araçlarının düzenli olarak dezenfekte edilmesi ve sivrisineklerin yuvalanabileceği alanların ilaçlanması gerekiyor. Özellikle Batı Nil Virüsü gibi aşısı olmayan hastalıklar açısından toplu taşımada gerekli önlemlerin alınması şart."

Havasız Ortamlarda Hijyen Önlemleri Artırılmalı

Toplu taşıma araçlarının havasız ve nemli ortamları, hem insan sağlığını tehdit ediyor hem de sivrisinek gibi vektörlerin çoğalmasına zemin hazırlıyor. Bu nedenle, toplu taşıma araçlarında hijyenin sağlanması, sivrisinek popülasyonunu azaltacak önlemlerin alınması büyük önem taşıyor. Alver, metroların düzenli olarak ilaçlanması ve rutubet kontrolünün yapılmasının enfeksiyon riskini azaltacağını vurguladı.

Okulların açılmasıyla birlikte toplu taşıma kullanımının artması, kişisel hijyen ve toplu taşıma alanlarının düzenli temizliği gibi önlemlerin daha sıkı uygulanmasını gerektiriyor.

Toplu Taşımada Bulaşıcı Hastalık Riski Arttı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.