Serpil Yalçınkaya
Toprak gönüllüler
“Artık köy yoktu. Görünmüyordu, geride kalmıştı. Sadece geride kalan köy değildi; her şeydi. Doğduğu günden beri yaşadıklarıydı geride kalanlar: Yaptıkları, yaşadıkları, üzüntüleri, heyecanları, sevinçleri, sevgileri, nefretleri, kinleri, düşmanlıkları, yaptıkları, yapamadıkları, çocukları, arkadaşları, yakınları, akrabaları, eşi, evi, tarlası, bağı, bahçesi…”
Duran Çetin’i tanımayanınız yoktur herhalde. Birçok roman, öykü ve hikaye kitapları sahibi Konyalı bir yazar. Sadece yazmakla kalmıyor. Aynı zamanda eğitimci, öğretmen, televizyon programları da hazırlayıp sunan birisi. Konya kültürüne katkıda bulunmaya çalışıyor. Seminerler, konferanslar, panellerde özellikle gençlerimizin ufuklarını genişletecek şeyler anlatıyor, bilgilendiriyor, bilinçlendiriyor.
Yazdıklarıyla okuyucusunda ümit, heyecan, hüzün, acı ve mutluluğu içiçe yaşatıyor. Okuyucusunun da kendisini ve hayatını sorgulamasını sağlıyor...
Diğer taraftan da arka planda Konya’nın meşhur yerleri, manevi değerlerini tanıtıyor. Milli ve manevi değerler onun eserlerinde ana kolonları oluşturuyor.
Toprak Gönüllüler de bu tarzda ele alınmış bir roman. Oldukça sade ve akıcı bir dille kaleme alınan eser, tek düze hayat yaşayan insanların başına gelebilecek felaketlerle nasıl savrulduklarını; sonrasında İslamın ışığı altında tekrar nasıl biraraya gelip toparlandıklarını anlatıyor. Hayat mücadelesinde bir şekilde ayakta kalmanın yolunu da öğretiyor. Hayatın her an acı sürprizlerle dolu olduğunu, insanın manevi dinamikleri ile bu sürprizler karşısında yaşamını sürdürebileceğini öğretiyor.
Olay akışı sırasında samimi müslüman olmanın gereklerini anlatıyor. Anadolu insanını, töresini, adetlerini, davranış biçimlerini anlatıyor. Tüm bunları ayet ve hadislerle, menkıbelerle öğretici şekilde destekliyor. Okuyucusunu tefekküre yönlendiriyor.
Sayfalar oldukça hızlı akıyor. İlgisizlik,eşsiz, yurttuz, yuvasız olmanın getirdiği sabır yükü… Tüm bunların yoksunluğunda devam ettirilmesi gereken hayatta , yeniden özü bulma, özüne dönme hikayesi aslında bu. Kitap bittiğinde okuyucu da kendisine düşen dersleri almış oluyor.
Kitabın ismi “Toprak Gönüllüler” de üzerinde düşündürecek tarzda seçilmiş. İnsanın durması gereken noktayı tek cümle ile ifade ediyor.
Kitabın arka kapak yazısı Gazeteci, Yazar Ali Erkan Kavaklı’ya ait. Kavaklı;
“Toprak Gönüllüler romanını okurken köyüme gittim. Hanifeleri, Raziyeleri, Ünzüleleri ve onların çileli hayatlarını gözümün önüne getirdim. Almanya''ya giden ve kendi kimliklerin kaybeden Zekileri, benlik ve kimliklerini koruyan ve dindar birer Müslüman olarak geri dönen insanımızı düşündüm.
Duran Çetin bu toprağın insanını, inanç ve kültürüyle birlikte hikâye ediyor. Mevlâna coğrafyasının insanlarını roman ve hikâye kahramanı olarak anlatıyor. Heyecan ve zevkle okunabilecek eserler kaleme alıyor. Başarılı bir yazar.
Toprak Gönüllüler, tecrübeli bir yazarın sağlam bir kurgu ve sade bir dille kaleme aldığı güzel bir eser." Şeklinde ifade ediyor düşüncelerini.
Konya kültür dünyasına, yayın hayatına ve gençlerimize şuur kazandırma adına gösterdiği gayretlerinden dolayı Duran Çetin’e teşekkür ediyor, çocuklarımız ve gençlerimize değer yargılarımızı aşılayacak nice güzel eserlerin devamının gelmesini temenni ediyorum.
Selametle, ihsanla kalınız.
Kitap Hakkında ve Yazar Bilgiler
Yayın Tarihi: 2016
Yayınevi: Beka Yayıncılık
Baskı Sayısı: 5.Baskı
Sayfa Sayısı: 288
Temin Adresi: www.bekakitap.com
Yazar:
Konya'nın Çumra ilçesine bağlı Apasaraycık köyünde 1964 yılında doğdu. İlkokulu köyünde, orta öğrenimini Çumra'da tamamladı. Konya'da Selçuk üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 1986 yılında mezun oldu. Aynı yıl Eskişehir'e bağlı Sarıcakaya ilçesinde başladığı göreve; Turhal, Kulu ve Çumra'dan sonra Konya'da öğretmen olarak devam etmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Çeşitli gazetelerde köşe yazıları kaleme aldı. Bazı özel radyolarda programlar yapıp yönetti.
Halen KONTV'de her pazar saat 16,05'te yayınlanan "Kültür Dünyamız" programını hazırlayıp sunuyor. Berceste, Edebiyat Otağı, Çağrı, Ribat, Müsvedde, Yedi İklim, Ay Vakti, Vuslat, Hece Öykü, Mahalle Mektebi, "Edebistan", "İzedebiyat" "Edebiyat Ufku", Diyanet Çocuk, Kent ve Çocuk, Konya Çocuk dergilerinde hikaye ve yazıları yayımlandı.
”Okuma-Yazma”, “Başarılı olmanın yolları”, “Ailede eğitimin önemi”, “Çocuk Eğitimi” "Gençlik ve Başarı" konulu konferanslar sundu ve sunmaya devam ediyor.
Antolojilerde öyküleri yayınlandı.
Yayımlanmış eserler:
1. Bir Kucak Sevgi (Hikâye) -Beka Yayınları- 4. baskı
2. Güller Solmasın (Hikâye) -Beka Yayınları- 3. baskı
3. Bir Adım Ötesi (Roman) -Beka Yayınları- 2. baskı
4. Kırmızı Kardelenler (Hikâye) -Beka Yayınları- 3. baskı
5. Yolun Sonu (Roman) -Beka Yayınları-2. baskı
6. Portakal Kızım (Roman) -Beka Yayınları-3. baskı
7. Sana Bir Müjdem Var (Hikâye) -Beka Yayınları- 3. baskı
8. Gözlerdeki Mutluluk (Hikâye) -Beka Yayınları- 3. baskı
9. Toprak Gönüllüler (Roman) -Beka Yayınları-2. baskı
10. Minik Göl (Hikâye) -Koski- 2009
11. Büyük Ödül (Hikâye) -Beka Yayınları- 3. baskı
12. Balkondaki Adam (Hikâye) -Beka Yayınları- 2. baskı
13. Gökkuşağı Yolculuğu (Masal) 2011
14. Kül Yığını (Hikâye) -Beka Yayınları-
15. Sadece Ben (Roman) -Beka Yayınları-
16. Sevimli Kuş ve Susuzluk (Öykü) -Koski- 2011
17. Bir Yudum Şehir (Öykü) Meram Bel. 2011
18. Bekleyiş (Öykü) Meram Bel. 2011
19. Macera Peşinde (Masal) 2. baskı: Nar Yayırları 2012
20. Cüneyt (Roman) -Beka Yayınları-2012
21. Tebessüm Öğretmen ve Öğrencileri (Roman) Nar Yayırları 2012
22. Muhteşem Yükseliş (Roman) Karatay Akademi Yayınları 2013
23. Çılgın Okul (Roman) Nar Yayırları 2013
24. Aylaynırlı Kız (Roman) -Beka Yayınları-2015
25. Portakal Kızım Gönül Mahkemesi (Roman) -Beka Yayınları-2015
26. Portakal Kızım Yürek Yangını(Roman) -Beka Yayınları-2015
27. Kuledeki Sır (Masal) 2015 Beyaz Panda
28. Başarı Avcıları (Roman) 2015 Beyaz Panda
29. Benim Harika Ailem (Öykü) 2016 Beyaz Panda
30. Sevgi Yuvası (Öykü) 2016 Beyaz Panda
31. 1 Değer 2 Öykü (Öykü) 2016 Kayalıpark
32. Kitap Kuşum (Öykü) 2016 Kayalıpark
33. Portakal Kızım (5) (Roman) -Beka Yayınları-2016
34. Portakal Kızım (6) (Roman) -Beka Yayınları-2016