"Türkiye'de eğitim aldıktan sonra ufkumuz gelişti"

"Türkiye'de eğitim aldıktan sonra ufkumuz gelişti"

YTB'nin sunduğu burs imkanıyla Gazi Üniversitesinde yüksek lisans yapan Maruf, 23 yıl aradan sonra Erbil'deki IKBY Parlamentosunda Irak Türkmen Cephesi'nin ilk milletvekili oldu- ITC Erbil Milletvekili Maruf: - "Türkiye'de eğitim aldıktan sonra ufkumuz ge

ERBİL (AA) - İDRİS OKUDUCU - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) burs imkanıyla Gazi Üniversitesinde yüksek lisans yapan ve 23 yıl aradan sonra Erbil'deki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosunda Irak Türkmen Cephesi'nin (ITC) ilk milletvekili seçilen Aydın Maruf, "Türkiye'de eğitim aldıktan sonra ufkumuz gelişti." dedi.

Erbil'in tarihi kalesi bölgesindeki Saray Mahallesi'nde doğan Maruf, ilk, orta ve lise eğitimini Türkmence, Arapça ve Kürtçe aldıktan sonra 1996 yılında Erbil'deki Salahaddin Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Bugün ITC Erbil Milletvekili olan Maruf, yüksek lisans öğrenimini Türkiye'de tamamlayan yüzlerce uluslararası öğrenciden biri.

Maruf, YTB'nin desteğiyle aldığı eğitimin kariyerine katkılarını AA muhabirine anlattı.

Salahaddin Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 2000'de mezun olduktan sonra 2002'de YTB'nin sunduğu burs imkanından yararlanmak için başvuru yaptığını anlatan Maruf, aldığı kabul mektubunun hayatının dönüm noktası olduğunu söyledi.

- "Hiçbir ülkenin yapmayacağını Türkiye yaptı"

Maruf, o dönem Bağdat'ın kendilerine pasaport vermediğini ve bu yüzden yurtdışına çıkmalarının mümkün olmadığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin sayesinde hemen hızlı bir şekilde Irak'tan çıkış için evraklarım hazırlandı. Pasaportsuz Türkiye'ye giriş yaptım. Normal şartlarda hiçbir ülkenin yapmayacağını Türkiye yaptı. O dönem Kerkük başta olmak üzere Telafer, Kifri, Erbil ve Bağdat'tan birçok Türkmen burs hakkı kazanmıştı. Hepimiz birlikte Ankara'ya geldik. Sıcak bir karşılamayla kendimizi hiç yabancı hissetmedik. Anavatanımıza gelmiştik."

Türkçeyi daha iyi öğrenmek için Ankara Maltepe'de 1 yıl hazırlık okuduklarını hatırlatan Maruf, Türkiye deneyimleri hakkında da "Irak, İran, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Mısır ve Filistin'den gelenlerle çok güzel anılarımız oldu. İlk defa bir okulda aynı dili konuşuyorduk. Bir dünya okulu da diyebiliriz buna." dedi.

Dil eğitiminden sonra Gazi Üniversitesi İdari ve İktisat Bilimleri Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yüksek lisans eğitimi almaya başladığını dile getiren Maruf, "Tezimin hazırlanışı sırasında hocalarımın büyük bir katkısı oldu. Tez konum da Irak ve Türkiye ilişkilerinde Türkmenlerin durumuydu. 1991'den sonra Türkmen varlığı ve mazlumiyetini, her iki ülke ilişkilerinde araştırmıştım." diye konuştu.

Irak'taki 3 milyon Türkmen içerisinde tüm gençlerin YTB'nin sunduğu burs imkanıyla Türkiye'de okumak için can attığına dikkati çeken Maruf, "Her şeyden önce Türkiye'yi anavatanımız olarak görüp, hiç yabancılık çekmiyoruz. Bunun yanında Türkiye'deki eğitim kalitesi oldukça yüksek. Bu yüzden yeni neslin Türkiye'de eğitim almasını istiyoruz. Türkiye'de eğitim aldıktan sonra ufkumuz gelişti. 2002'de gidip, 2005'te geri geldim. Bu üç yıl boyunca birçok güzel tecrübeler edindim. Türkiye'nin Irak'tan bilim ve siyaset konusunda farklı olduğunu gördüm." değerlendirmesinde bulundu.

- "Türkiye ve Kuzey Irak ilişkilerinin çok iyi olmasını gönülden istiyorum"

Türkiye'deki eğitiminin kariyerine katkısı konusunda da Maruf, şunları söyledi:

"Erbil'deyim. Kürt ve diğer etnik unsurlarla uzun bir süredir birlikte yaşıyoruz. Türkiye ve Kuzey Irak ilişkilerinin çok iyi olmasını gönülden istiyorum. Çünkü Erbil benim şehrim ve Türkiye'de benim anavatanım. Bu ilişkiler iyi olunca Türkmenlerin de durumu iyi olur. Türkiye'deki eğitimi tamamladıktan sonra ITC'de üst düzey yönetici oldum. 2013 yılında IKBY'deki milletvekili seçimlerine girdik ve ilk defa 23 yıldan sonra Erbil'den ITC'li bir milletvekili çıktı. Mecliste eğitim komisyonunda yer alıyorum. Türkiye'den aldığım eğitim sayesinde ve TİKA'nın büyük yardımıyla birçok Türkmen okulunu yeni baştan yeniledik. Bu dört yıl içerisinde terör ve çatışmalardan dolayı evlerini terk eden Telaferli Türkmenlerin çağrısına AFAD ve TİKA'nın desteğiyle koştuk. Bunların hepsini Türkiye'den aldığımız güçlü eğitim altyapısı sayesinde yaptık. Toplumuma faydalı bir birey olabilmek için çalışmaya devam ediyorum."

Türkiye'de okumaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Maruf, "Her şeyden önce Irak'taki öğrencilerin Türkiye'de okumasını yüzde yüz destekliyorum. YTB, 5 bin öğrenciye karşılıksız burs veren çok geniş bir projedir. YTB'nin bursları büyük bir program ve buna benzer bir sistem başka bir ülkede yok. Bu, büyük bir devletin işidir. YTB'nin verdiği burslar, Erbil, Kerkük, Musul, Kifri, Telafer'deki Türkmenler için hayati öneme haizdir. Türkmen öğrencilerin kabulünde biraz daha ayrıcalıklı olunmasını talep ediyorum çünkü varlığımızı sürdürmemiz konunda çok önemlidir."​ ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler