yazar-35
Üstad’ı anmak
Necip Fazıl Kısakürek, edebiyatımızın “üstad” sıfatıyla anılmayı hak etmiş ender şahsiyetlerinden biridir. 26 Mayıs 1904 (1905?) tarihinde İstanbul’da doğan üstad, 25 Mayıs 1983 tarihinde yine orada ölmüştür. Seksen yıla yaklaşan bu ömre şiir, oyun, hikâye, roman, senaryo romanı, tarih, anı, gezi, fıkra, makale türlerinde çok sayıda eser sığdıran üstad; bilimi, sanatı, kültürü, teknolojisi ile dünyaya egemen olmuş görünen Batı uygarlığına karşı Büyük Doğu düşüncesini örmeye, örgüleştirmeye, ülküleştirmeye çalışan bir inanç ve eylem insanı olarak, dopdolu bir hayat yaşamıştır.
Bugünlerde ülkemizin çeşitli yerlerinde olduğu gibi Konya’da da Necip Fazıl Kısakürek’i anmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bunlardan en kapsamlı ve dikkat çekici olanı, Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün düzenlediği dört gün sürecek olan program.
Konyalılar, 22 Mayıs Pazartesi akşamı 20.30’dan başlayarak Meram Belediyesi Konevi Kültür Merkezi sergi salonunda, Büyük Doğu dergisinin kapaklarından ve Necip Fazıl Kısakürek kitaplarının ilk baskılarından oluşan sergiyi dört gün boyunca gezebilecekler. Bu sergide, ülkemizin ve dünyanın son 63 yılının bir panoramasını yerli, bilgili, bilinçli, inançlı, güvenli, güçlü, eleştirici ve yol gösterici bir bakışın merceğinden yansıtılmış olarak görebileceğiz. Orada Tarih Boyunca Büyük Mazlumlar’dan Son Devrin Din Mazlumları’na, Yeniçeri’den Sultan Vahidüddin’e tarih; Örümcek Ağı’ndan Sonsuzluk Kervanı’na, Kaldırımlar’dan Çile’ye ve Esselâm’a şiir, Namık Kemal’den O ve Ben’e insanlar ve hayat, Gönül Meyveleri’nden Rabıta-i Şerife’ye tasavvuf, Nur Harmanı’ndan İslâm Atlası’na din,
Ruh Burkuntularından Hikâyeler’den Kafa Kâğıdı’na hikâye ve roman, Bir Adam Yaratmak’tan Mukaddes Emanet’e tiyatro geçecek gözlerimizin önünden.
Aynı akşam, Üstad belgeseli gösterilecek.
Salı akşamı TRT’nin unutulmaz yapımlarından ve Yücel Çakmaklı’nın büyük yönetmenlik örneklerinden Bir Adam Yaratmak gösterilecek. Yönetmenin de katılacağı bu gösterimle, insanlığın büyük sorunlarından “kader” ve “yaratma” üzerinde yeniden düşünme fırsatı bulacağız.
Çarşamba akşamı, yönetmen Mesut Uçakan’ın da katılacağı Reis Bey filminin gösterimi, kurallar ve kuralcılık ile aşkınlığın ve merhametin çatışmasını duyuracak bize.
Programın son etkinliği bir panel. Perşembe akşamı, Prof. Dr. Sami Güçlü, Mehmet Tekelioğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören ve D. Mehmet Doğan’ın katılacağı panelde Necip Fazıl’ın düşüncesi, sanatı ve eylemi, çeşitli yönleriyle konuşulacak.
Bütün bunlar elbette güzel ve anlamlı işler. Ancak bütün bu işlerden asıl beklenen, bizi Necip Fazıl Kısakürek külliyatını okumaya, anlamaya yönlendirmesidir. Çünkü, kitap ve okuma, insanı konuşmadan, filmden, seyretme ve dinlemeden daha etkili ve sağlam biçimde beslemektedir.
Üstad’ı anmak, bu programla ve benzerleriyle sınırlı kalmamalı. Eserlerini okumakla, anlamaya çalışmakla taçlandırılmalıdır.