Yanık yaralarını daha hızlı iyileştirecek proje

Yanık yaralarını daha hızlı iyileştirecek proje

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, yanık yaralarının tedavisine yönelik yaptığı proje ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’ndan (TUSEB) destek almayı başardı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orkan Ergün'ün yürütücülüğünü üstlendiği "Yanık Yara İrrigasyonunda Kullanılan Solüsyonların İyileşme, Ağrı, Korku ve Anksiyete Üzerine Etkisi: Randomize Kontrollü Çalışma" başlıklı proje, TUSEB 2024-A4-02 programı çerçevesinde desteklenmeye uygun bulundu. Proje ekibi, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak tarafından makamında kabul edildi. Budak, projenin toplum sağlığına önemli katkılar sağlayacağına vurgu yaparak ekibi tebrik etti.

Prof. Dr. Orkan Ergün, projeye dair yaptığı açıklamada, yanıkların, ısı, elektrik, kimyasal maddeler, sürtünme veya radyasyon gibi nedenlerle meydana gelen cilt ve cilt altı dokularda akut hasarlara yol açtığını ifade etti. Yanık yaralarının dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu olduğunu, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde sıklıkla görüldüğünü belirtti. Ergün, dünyadaki yanıklarla ilgili ölümlerin %90'ının düşük gelirli ülkelerde meydana geldiğini aktardı.

Yanık Yaralarının Temizliği ve Tedavi Yöntemleri

Yanık yaralarının mümkün olan en kısa zamanda temizlenmesi gerektiğine dikkat çeken Ergün, bu sürecin cerrahi veya konservatif yöntemlerle gerçekleştirilebileceğini söyledi. Cerrahi yöntemlerde nekrotik dokunun eksizyonu yapılırken, konservatif yöntemlerde mekanik ya da enzimatik debridman, hidrojeller ve hidrokolloidler kullanıldığını açıkladı.

Etkili bir tedavi süreci için yara irrigasyonunun önemli bir rol oynadığını belirten Ergün, “Mekanik yara temizliğinde, metabolik atıkları ve doku eksüdasını uzaklaştırarak mikrobiyal yükü azaltan irrigasyon yöntemi sıklıkla kullanılır. Bu yöntem, yanık yaralarının etkili bir debridman temizliğini sağlar,” dedi. Ayrıca, ölü dokunun uzaklaştırılmasında antibakteriyel solüsyonların önemine vurgu yaptı.

Araştırma Ekibi

Prof. Dr. Orkan Ergün’ün liderliğindeki projede, Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurdan Akçay Didişen, Dr. Öğretim Üyesi Gamze Özer Özlü, Uzm. Dr. Ülgen Çeltik ve Hemşire Birsen Eroğlu araştırmacı olarak görev alıyor. Proje, yenilikçi yaklaşımlar ve bilimsel katkılarla yanık yaralarının tedavisinde önemli bir adım olmayı hedefliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.