Yanlış Antibiyotik Kullanımı Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarını Kötüleştiriyor

Yanlış Antibiyotik Kullanımı Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarını Kötüleştiriyor

Sonbaharın gelmesiyle birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İlhan Yıldırım, yanlış antibiyotik kullanımının bu süreçte hastalığın seyrini kötüleştirdiğini belirtti.

Sonbaharın başlamasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında önemli bir artış gözlemleniyor. Özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlarda yanlış antibiyotik kullanımı ciddi bir problem haline gelmiş durumda. Çakmak Erdem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İlhan Yıldırım, bu konuda önemli uyarılarda bulunarak "Antibiyotiği gereksiz kullanmamak hastalar için çok değerli. Aksi takdirde hastalığın seyri kötüleşebilir" dedi.

Antibiyotik Yanlış Kullanıldığında Tedaviyi Olumsuz Etkiliyor

Dr. İlhan Yıldırım, antibiyotiklerin yalnızca bakteriyel enfeksiyonlar için etkili olduğunu vurguladı. Viral enfeksiyonlar söz konusu olduğunda antibiyotiklerin yanlış kullanımının virüsle savaşan doğal savunma mekanizmalarını zayıflattığını belirtti:
"Viral enfeksiyonlara karşı hem bağışıklık sistemi hücrelerimiz hem de vücudumuzda doğal olarak bulunan faydalı bakteriler savaşıyor. Yanlış antibiyotik kullanımı bu faydalı bakterileri öldürüyor ve bağışıklık sistemini zayıflatıyor."

Bronşit Vakalarındaki Artış Dikkat Çekiyor

Yanlış antibiyotik kullanımının bronşit vakalarında artışa neden olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Bronşit vakalarının artmasının en büyük sebeplerinden biri, viral enfeksiyonlara karşı antibiyotik kullanımının yaygın olmasıdır. Bu durum hastalığın ilerlemesine ve daha ciddi bir evre olan zatürreye dönüşmesine yol açabilir" dedi. Hastaların mutlaka bir hekime başvurması gerektiğini söyleyen Yıldırım, kan tahlilleri ve akciğer filmi ile doğru tedavi sürecinin planlanması gerektiğini belirtti.

Antibiyotik Kullanırken Probiyotiklerle Vücudu Destekleyin

Antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise bağırsak florasının korunması. Dr. Yıldırım, antibiyotik kullanırken probiyotik desteğinin önemli olduğunu vurguladı:
"Antibiyotikler bağırsaklardaki faydalı bakterilere zarar verebilir, ancak bunu probiyotiklerle destekleyerek önleyebiliriz. Antibiyotik gerektiğinde doğru şekilde kullanılmalıdır, aksi takdirde bakteriyel enfeksiyonlar ilerleyebilir."

Antibiyotik Kullanımı En Az 5 Gün Olmalı

Antibiyotik tedavisinin süresi hastanın durumuna göre değişiklik gösterebiliyor. Dr. Yıldırım, "Antibiyotik kullanıyorsak minimum 5 gün kullanılması gerekiyor. Eğer ihtiyaç duyulursa bu süre 3 haftaya kadar uzayabilir" diyerek tedavi sürecinin hastalığın seyrine bağlı olduğunu belirtti.

Kapalı Alanlarda Maske Takmak Şart

Son olarak Dr. İlhan Yıldırım, sonbaharla birlikte artan enfeksiyonlara karşı maske kullanımının önemine dikkat çekti:
"Kapalı alanlarda mutlaka maskenizi takın. Eğer viral bir enfeksiyon taşıyorsanız, yaşlılar, gebeler, emziren anneler, kanser hastaları ve bebeklerden uzak durmanız çok önemlidir."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.