Yapay zeka ile 1,5 dakikada kanser taraması

Yapay zeka ile 1,5 dakikada kanser taraması

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, MetaSystems yapay zeka destekli kromozom ve FISH (Fluorescence In Situ Hybridization) görüntüleme sistemini kullanmaya başladı.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Genetik Tanı Laboratuvarı, kanser ve genetik hastalıkların erken teşhisinde devrim niteliğinde bir adım atarak, MetaSystems yapay zeka destekli kromozom ve FISH görüntüleme sistemini kullanmaya başladı. Bu sistem, geleneksel yöntemlerle ortalama 1,5-2 saat süren genetik analizleri sadece 1,5 dakikaya kadar indiriyor. Laboratuvar Sorumlusu Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören, sistemin sağladığı bu hız ve doğruluğun genetik analizlerde çığır açtığını belirtiyor.

Yüksek Çözünürlüklü ve Hızlı Tarama

MetaSystems, dünyada ilk kez 20x objektif ile görüntü alabilen bir sistem olarak dikkat çekiyor. Bu sayede, FISH taramaları bir bölgeyi bir dakika gibi kısa bir sürede analiz edebiliyor. Sistem aynı zamanda kromozom ve FISH taramalarını eş zamanlı olarak gerçekleştiriyor ve analiz süreçlerini hızlandırarak verimliliği artırıyor. Ayrıca, immersiyon yağı kullanmadan, aydınlık bir ortamda tarama ve analiz yapma özelliği de bulunuyor.

Yapay Zeka ile Yüksek Doğruluk ve Güvenilirlik

Yapay zeka destekli bu yeni sistem, genetik tarama süreçlerinde anormal kromozom yapılarını hızlı ve güvenilir bir şekilde sınıflandırma imkanı sunuyor. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Salih Müjdat Balkan, sistemin kanser ve genetik hastalıklarda erken tanı imkanı sunarak sağlık alanındaki öncü pozisyonlarını pekiştirdiğini belirtiyor.

Kuzey Kıbrıs'ta Bir İlk

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, dünyada bu sistemi kullanan ikinci merkez olarak dikkat çekiyor. Prof. Dr. Balkan, bu önemli adımın Kuzey Kıbrıs ve bölgedeki sağlık hizmetlerine büyük katkı sağlayacağını vurgulayarak, hastalarına en güncel ve yenilikçi çözümleri sunmaya devam edeceklerini belirtiyor.

Yapay zeka ile 1,5 dakikada kanser taraması

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.