Diyetisyen Ertan Akpolat

Diyetisyen Ertan Akpolat

YETERSİZ SIVI ALIMININ BELİRTİLERİ

Bugün sıvı alımı konusunda yetersizlik yaşadığımızı nasıl anlarız ve sıvı yetersizliğini nasıl önleyebiliriz gibi başlıklarla bilgilendirme yapacağım. Sağlıklı ve dengeli beslenme sürecinde su tüketimi önemli bir kriterdir.

Vücutta sıvı yetersizliği ile ortaya çıkan belirtiler şunlardır; yorgunluk, iştahsızlık, baş ağrısı, yapışkan ve kuru dudaklar, kabızlık, baş dönmesi, idrar miktarında azalış ve susama hissidir.

Eğer ki sıvı yetersizliğinin önüne geçilmezse karşılaşabileceği durumlar; kalp atışında hızlanma, soluk alıp vermede hızlanma, kan basıncında düşüklük, gözlerde çöküklük oluşumu, ateş, aşırı susuzluk, terlemede yetersizlik gibi belirtilerin yanı sıra daha ciddi şekilde bilinç kaybı ve heyezan gibi belirtileri de olabilir.

YETERSİZ SIVI ALIMININ ETKİLERİ

Vücudumuzun doğru şekilde işlevlerini yerine getirmesi için yeterli miktarda sıvı alması gerektiği bir gerçektir. Yeterli miktarda sıvı alınmadığında ciddi sağlık sorunları oluşabilir. Vücuda gerekli günlük su gereksinimi uzun süre alınmadığında böbrekler tam olarak çalışamaz ve kalıcı hasarlar görülmektedir. Sıvı tüketiminin az olmasının saçta kuruluk ve kepeklenmeye de neden olabilmektedir. Bu da saça zarar verdiğinden saçın dökülmesine ortam oluşturuyor. Su eklemlerimizin için gerekli önemli bir gereksinimdir çünkü eklemlerimizdeki kıkırdak dokusunun su yüzdesi yüksek olmalıdır yoksa eklem rahatsızlıklarının görülmesi yükseliyor . Sıvı alımında yetersizlik sindirim sistemi, kan dolaşımı ve tansiyon gibi işlevlerini de etkileyerek vücuda zararları olduğu görülüyor. Ayrıca yetersiz sıvı alımın da kalpte çalışma hızı ve ritim sorunları görülebiliyor.

YETERSİZ SIVI ALIMININ ÖNLENMESİ

Susuzluğun giderilmesinde ve vücudun sıvı ihtiyacını önemli ölçüde etkisi olan besinler vardır bunlar; salatalık, domates, kavun, karpuz, çilek, yoğurt, biber, kabak, marul ve limonda bol miktarda su bulunduğundan tüketimiyle sıvı ihtiyacının bir kısmı karşılanabilir.

Sıvı yetersizliğini önlemek için en temel görev; günde en az 2 litre (8-10 bardak) su içilmesi gerekiyor. Fazla miktarlarda kafein içeren kahve ve çay tüketimi de sıvı yetersizliğinin bir nedeni olduğundan tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Sıvı tüketimi için yanımızda her zaman bir su şişesi bulundurarak, susama hissini beklemeden su tüketmeliyiz. Eğer çok sıcak havalarda bulunuyorsak serin su içerek terlemeyle atılan suyu yerine koymalıyız. Ayrıca düzenli bir şekilde egzersiz yapıyorsak spor sırasında, öncesinde ve sonrasında sıvı tüketmeliyiz. Fakat aşırı miktarda olmayacak şekilde tüketimi yapılmalıdır.

Yeterli ve dengeli beslenme ile sağlıklı günler dilerim.

https://www.instagram.com/dyt.ertanakpolat/

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum