Günlük 1 Bardak Süt Bağırsak Kanseri Riskini Azaltabilir

Günlük 1 Bardak Süt Bağırsak Kanseri Riskini Azaltabilir

Oxford Üniversitesi ve Cancer Research UK’nin çalışmasına göre, günlük bir bardak süt tüketmek bağırsak kanseri riskini %17 oranında azaltıyor. Uzmanlar, süt tüketiminin kanser karşıtı etkileri üzerinde duruyor.

Oxford Üniversitesi ve Cancer Research UK tarafından yapılan geniş çaplı bir araştırma, süt tüketiminin bağırsak kanseri riskini azalttığını ortaya koydu. Araştırmada, 542 binden fazla kadının genetik verileri ve beslenme alışkanlıkları analiz edildi. Bu veriler, süt tüketiminin bağırsak kanseri üzerindeki nedensel etkisini daha iyi anlamak için değerlendirildi.

Süt Tüketimi ve Bağırsak Kanseri Riski Arasındaki Bağlantı

Araştırmaya ilişkin açıklamalarda bulunan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, çalışmanın çarpıcı sonuçlarına dikkat çekti. Coşkun, "Günlük 244 gram süt tüketen bireylerde bağırsak kanseri geliştirme riski %17 daha düşük. Bu koruyucu etki, süt tüketiminin diğer diyet faktörlerinden ve yaşam tarzı alışkanlıklarından bağımsız olduğunu gösteriyor," dedi.

Coşkun, sütün faydalarını şu şekilde açıkladı:

  • Kalsiyum Zengini İçeriği: Kalsiyum, bağırsakta zararlı maddelere bağlanarak kansere karşı koruma sağlıyor ve anormal hücrelerin ölümünü teşvik ediyor.
  • Bağırsak Bakterilerini Destekleme: Sütte bulunan laktoz, bütirat adı verilen, iltihap önleyici ve kanser karşıtı etkileri olan bir yağ asidini üreten yararlı bakterilerin gelişimini teşvik ediyor.
  • Konjuge Linoleik Asit: Sütte bulunan bu yağ asidi, kanserle mücadelede önemli bir role sahip.

Bağırsak Kanseri Riskini Azaltmak İçin Beslenme Önerileri

Bağırsak kanserlerinin, dünyada en sık görülen üçüncü kanser türü olduğunu belirten Coşkun, erken yaşlarda görülme sıklığının arttığını vurguladı. “Bağırsak kanserlerinin %54’ü daha sağlıklı bir yaşam tarzı ile önlenebilir. Sigara içmek, egzersiz eksikliği, alkol kullanımı, işlenmiş et tüketimi ve liften fakir beslenme, bu kanser türünün gelişiminde başlıca risk faktörleri arasında yer alıyor,” dedi.

İngiltere’de yapılan bu araştırma, küçük beslenme değişiklikleriyle bile kanser riskinin önemli ölçüde azaltılabileceğini ortaya koyuyor. Prof. Dr. Coşkun, süt gibi sağlıklı besinlerin günlük diyetin bir parçası haline getirilmesinin önemine dikkat çekti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler