Piercing Modasına Dikkat: Kalıcı Hasara Yol Açabilir

Piercing Modasına Dikkat: Kalıcı Hasara Yol Açabilir

Kulak kıkırdağına yapılan piercing işlemleri ciddi enfeksiyon riskleri taşıyor. İstanbul Arel Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selçuk Güneş, bu işlemlerin kalıcı şekil bozukluklarına neden olabileceğini belirterek, dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.

Gençler arasında giderek popüler hale gelen kulak kıkırdağı piercingleri, sağlık açısından ciddi riskler taşıyor. İstanbul Arel Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selçuk Güneş, kıkırdağa yapılan delme işlemlerinin enfeksiyonlara ve kalıcı şekil bozukluklarına yol açabileceği konusunda uyardı. Güneş, “Kulak kepçesi, damar içermeyen bir doku olan kıkırdaktan oluşur ve bu doku enfeksiyona yatkındır,” dedi.

Piercing Modasına Dikkat: Kalıcı Hasara Yol Açabilir

Enfeksiyon Riski: Güreşçi Kulağı Tehlikesi

Kıkırdağa yapılan piercing işlemleri enfeksiyona sebep olduğunda, iyileşme süreci sıkıntılı olabiliyor. Enfeksiyon belirtilerinin baş göstermesi halinde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Doç. Dr. Güneş, “Kıkırdak kalınlaşarak iyileşir ve kalınlaşıp şekil bozukluğu yaparsa geri dönüşü olmaz. Bu nedenle, kızarıklık gibi belirtiler bile ciddiye alınmalı” şeklinde konuştu.

Enfeksiyonun ilerlemesi durumunda halk arasında “güreşçi kulağı” veya “karnabahar kulağı” olarak bilinen deformasyonların ortaya çıkabileceğini vurgulayan Güneş, “Enfeksiyon aşırı ilerlerse kalıcı hasarlar oluşabilir” dedi. Erken müdahaleyle yabancı cisim çıkarılıp antibiyotik tedavisi başlatıldığında bu tür sonuçların önlenebileceğini ifade etti.

Piercing Modasına Dikkat: Kalıcı Hasara Yol Açabilir

Piercing İşlemleri Sağlık Kuruluşlarında Yapılmalı

Kulak kıkırdağına piercing yaptırmayı düşünenlerin bu risklerin farkında olması gerektiğini hatırlatan Doç. Dr. Güneş, “Piercing işlemi mutlaka steril şartlarda, sağlık kuruluşlarında yapılmalı. Geçici piercinglerin enfeksiyon riskini artırdığı biliniyor, bu nedenle işlem sonrasında enfeksiyon profilaksisi uygulanmalı” tavsiyesinde bulundu. Ayrıca, güzellik merkezlerinde tıbbi bilgi ve deneyim eksikliği nedeniyle yapılan işlemlerden kaçınılması gerektiğinin de altını çizdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.