Türkiye Makedonyalı selzedeleri yalnız bırakmadı

Türkiye Makedonyalı selzedeleri yalnız bırakmadı

Türkiye'nin Makedonya'daki sel felaketinin ardından ülkedeki ihtiyaç sahiplerine yaptığı yardımlar 852 bin 700 avroya ulaştı

ÜSKÜP (AA) - Türkiye'nin Makedonya'daki sel felaketinin ardından ülkedeki ihtiyaç sahiplerine yaptığı yardımlar 852 bin 700 avro oldu.

Geçen ağustosta başkent Üsküp ve civarında büyük maddi hasara yol açan ve 22 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinin ardından Türkiye'nin farklı kurum ve kuruluşların bugüne kadar bölgeye ulaştırdığı yardımların maliyeti Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği tarafından açıklandı.

Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, Türk Kızılayı ekibinin yaklaşık üç aydır devam eden saha çalışmalarında sona geldiği belirtilirken, Türk Kızılayının yaşanan süreçte Makedonya'daki sivil toplum kuruluşları ve Kızılhaç ile koordineli bir biçimde yardımlarını bölge halkına ulaştırdığı ifade edildi.

Söz konusu yardımlarda, Türk Kızılayının Makedonya Kızılhaç kurumuna 9 bin 370 avro değerinde kürek, kazma, tel fırça, el arabası, hortum gibi alet yardımında bulunduğu bildirildi.

Açıklamada, Türk Kızılayının yöre halkına 2 bin 744 avro değerindeki 6 bin 320 koli içme suyu ve Marmara Belediyeler Birliği tarafından toplanan 13 bin 88 avro değerindeki çamaşır makinesi ile buzdolabını ulaştırdığı kaydedildi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) söz konusu süreçte 21 bin 500 avro değerinde gıda ve hijyen paketi ile beyaz eşya yardımında bulunduğu ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Türkiye Diyanet Vakfınca gönderilen 40 bin 200 avro değerindeki yardımlar Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği ve Türk Kızılayı işbirliğiyle selzedelerden 2 bin haneye hijyen ve temizlik malzemeleri içeren paketler dağıtılmış, diğer yandan selden zarar gören Hasan Beg Şehitler Camisinin onarımı, halı ve taban tahtalarının değiştirilmesi için çalışmalar yapılmıştır. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ise 15 bin avro değerindeki gıda ve hijyen paketi yardımında bulunmuştur."

- Türkiye'deki Belediyeler de seferber oldu

Bölgedeki selzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Türkiye'nin farklı belediyeleri de seferber oldu.

Büyükelçiliğin açıklamasına göre, Türkiye Belediyeler Birliği, içerisinde ocaklı fırın, buzdolabı ve çamaşır makinesinin bulunduğu 300 bin avro değerindeki beyaz eşya malzemesini selden etkilenen vatandaşlara ulaştırırken, Marmara Belediyeler Birliği de 50 bin 200 avro değerindeki gıda ve temizlik malzemesini ihtiyaç sahiplerine verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Belediyesi, Bursa Osmangazi Belediyesi ve İstanbul Eyüp Belediyesinin çeşitli ekipman desteği, gıda ve yaşam malzemelerini içeren yaklaşık 283 bin avro değerinde yardımlarının da selzedelere ulaştırıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"11-22 Ağustos tarihlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Makedonya’ya gönderilen su pompaları, çamur pompaları, itfaiye malzemeleri gibi çok sayıda teknik ekipman 38 kişiden oluşan personelin çalışmalarında kullanılmıştır. Zarar gören bölgelerde 930 bin 500 litre su tahliye edilmiş, 4 bin 750 metre yol temizlenmiş, 328 yaşam mahalli temizliği, 280 adet kanal temizliği yapılmıştır. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise 102 bin avro civarı tutarındaki yardım ile selzedelere 500 adet çamaşır makinesi ile 500 adet mutfak seti göndermiştir. Cevahir Holding de sel felaketinin ilk gününden itibaren bölgede kendi iş makinaları ve personelini gönüllü olarak seferber etmiş, evlerin tadilatı, temizlik malzemeleri ve ekipman temini, bebek bezleri, gıda dağıtımı gibi yardımlarda bulunarak 15 bin avro değerinde yardım sağlamıştır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı