7 Bin Lira ve Üstü İşlemlere Banka Zorunluluğu Geldi

7 Bin Lira ve Üstü İşlemlere Banka Zorunluluğu Geldi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 7 bin liranın üzerindeki tahsilat ve ödeme işlemlerinin banka veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılmasını zorunlu hale getiren düzenlemeyi Resmi Gazete'de yayımladı. Yeni düzenlemeye uymayanlara ceza uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 7 bin liranın üzerindeki tüm tahsilat ve ödeme işlemleri için banka veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılma zorunluluğu getirdi. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, mükellef olmayanlar da dahil olmak üzere herkes bu düzenlemeye uymak zorunda olacak. Düzenlemenin amacı, büyük tutarlı işlemlerin kayda alınarak vergi ve finansal denetimlerin daha etkin yapılması.

Banka Hesabı Olmayanlar da Düzenlemeye Uymak Zorunda

Yeni düzenlemeye göre, herhangi bir banka hesabı ya da kredi kartı bulunmayan kişiler de 7 bin liranın üzerindeki alışverişlerini satıcının hesabının bulunduğu banka şubesine giderek yapabilecek. Ödeme işleminin açıklama kısmında işleme dair detaylar yer alacak ve alınan dekont tevsik zorunluluğuna uyulduğunu gösterecek. Aksi halde hem alıcı hem de satıcıya ayrı ayrı cezai işlem uygulanacak.

Banka Şubesinden Yapılan Ödemeler Kabul Edilecek

Düzenleme, banka veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılan ödemelerin yanı sıra, bizzat banka şubesine giderek yapılan ödemeleri de kapsıyor. Örneğin, bir kişi banka hesabı olmadan satıcının hesabının bulunduğu banka şubesine gidip, işlem açıklaması yaparak ödeme gerçekleştirirse bu işlem düzenlemeye uygun sayılacak ve herhangi bir ceza uygulanmayacak.

Kurala Uymayanlara Ceza Verilecek

Tevsik zorunluluğuna uymayan taraflara ayrı ayrı ceza uygulanacağı bildirildi. Örneğin, alıcı 7 bin liranın üzerindeki bir ödemeyi nakit olarak yaparsa ve bu ödeme banka veya finansal bir kurum aracılığıyla gerçekleştirilmezse, hem alıcıya hem de satıcıya ceza verilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.