Konya'da Sağlık Çalışanlarına Maymun Çiçeği Anlatıldı

Konya'da Sağlık Çalışanlarına Maymun Çiçeği Anlatıldı

Konya Beyşehir Devlet Hastanesi'nde düzenlenen eğitim programında, maymun çiçeği hastalığının önlenmesi ve erken tanınması konularında sağlık çalışanlarına bilgi verildi.

Konya’nın Beyşehir İlçe Devlet Hastanesi’nde, sağlık çalışanlarına maymun çiçeği hastalığına karşı korunma yollarının anlatıldığı bir eğitim programı gerçekleştirildi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Şeyma Çiftçi, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 14 Ağustos 2024 tarihinde maymun çiçeği hastalığını yeniden uluslararası halk sağlığı acil durumu olarak ilan ettiğini belirterek, hastalığın tanınması ve korunma önlemlerinin alınması konusunda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını ifade etti.

Konya'da Sağlık Çalışanlarına Maymun Çiçeği Anlatıldı

Hastalığın Tanımı ve Bulaş Yolları

Eğitimde, maymun çiçeği hastalığının mikrobiyolojisi, bulaş yolları ve belirti-bulguları detaylı bir şekilde katılımcılara aktarıldı. Dr. Çiftçi, 2024 yılı itibarıyla Türkiye’de henüz maymun çiçeği vakasına rastlanmadığını ancak şüpheli vakalarla karşılaşılması durumunda alınacak önlemler hakkında bilgi verdi.

Dr. Çiftçi, "Standart enfeksiyon kontrol önlemleri tam olarak uygulanmalı ve el hijyenine maksimum özen gösterilmelidir. Şüpheli hastalara cerrahi maske takılmalı, sağlık çalışanları ise N95 maske, gözlük, eldiven ve önlük gibi kişisel koruyucu ekipman kullanmalıdır" dedi.

Konya'da Sağlık Çalışanlarına Maymun Çiçeği Anlatıldı

Maymun Çiçeği Aşısı Hakkında Bilgilendirme

Maymun çiçeği aşılaması hakkında da konuşan Dr. Çiftçi, "Geçmişte çiçek hastalığına karşı yapılan aşı, maymun çiçeği hastalığını önlemede %85 oranında etkili olmuştur. Bu nedenle daha önce çiçek aşısı olanların hastalığı daha hafif geçirme veya korunma şansı daha yüksektir. Aşı izi, hastalığa karşı bağışıklığın bir göstergesi olabilir" dedi.

Maymun Çiçeği Enfeksiyonuna Dair Önemli Bilgiler

Maymun çiçeği hastalığının düşük mortalite oranına sahip olduğunu belirten Dr. Çiftçi, klinik bulgular arasında ateş, lenf bezlerinin büyümesi (lenfadenopati) ve ciltte döküntülerin yer aldığını söyledi. Ayrıca, son üç hafta içinde şüpheli cinsel ilişki öyküsü olan kişilerde anogenital bölgede oluşan lezyonlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. "Hastalığın erken teşhisi, izolasyon önlemlerine uyum ve bildirim süreci salgının önlenmesinde kritik rol oynar" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.