Tunus-İtalya İş Forumu

Tunus-İtalya İş Forumu

Tunus Başbakanı Sıyd:- "Ülkedeki siyasi başarıların devam etmesi için Tunusluların arzuladığı şekilde toplumsal ve ekonomik başarılarla bütünleşmeye ihtiyacı vardır"

TUNUS (AA) - Tunus Başbakanı Habib es-Sıyd ve İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni'nin başkanlık ettiği heyetlerin katılımıyla Tunus-İtalya İş Forumu düzenlendi.

Forumda konuşan Sıyd, "Ülkedeki siyasi başarıların devam etmesi için Tunusluların arzuladığı şekilde toplumsal ve ekonomik başarılarla bütünleşmeye ihtiyacı vardır." dedi.

Tunus'ta 2016-2020 kalkınma planlarını tamamlama aşamasında olduklarını dile getiren Sıyd, kalkınma planının devlet ve özel sektörü birbiriyle bütünleştiren, katma değerli toplumsal ekonomileri ve çeşitli sektörler üzerine dayanan bir plan olduğunu söyledi.

Tarım, turizm, sanayi ve hizmet sektörlerinde yatırımlar için Tunus'un cesaretlendiren imkanlara sahip olduğunu vurgulayan Sıyd, şunları söyledi:

"Tunus'taki İtalyan işletmelerin sayısı 800 civarında ve bu işletmelerde çalışan işçi sayısı yaklaşık 60 bin. İtalyan ortaklarımızın daha fazla yatırım konusunda hızlanmaları için ülkede yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda reform çalışmalarına devam ediyoruz. Ortak tespitlerle yapacağımız yatırımlar sayesinde Tunus'u tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde önemli bir merkez haline getirebiliriz."

Forumda konuşan İtalyan Dışişleri Bakanı Gentiloni de ülkesinin Tunus'ta enerji, tarım ve alt yapıya ilişkin yaptığı otoban yol yapımı gibi projelerle ilgilenmesinin, başka alanlarla ilgilenmeyeceği anlamına gelmediğini belirtti.

Forumda söz alan Ticaret ve Zanaat Konfederasyonu (UTİCA) Başkanı Vidad Buşmavi bu hassas dönemde İtalya'nın 150 iş adamıyla yatırım amaçlı bu ziyaretinin, İtalya hükümetindeki fiili iradeyi gösterdiğini ifade etti.

Kalkınma Yatırım ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Yasin İbrahim ise önümüzdeki 5 yıl içinde Tunus'a 30 milyar dinarlık (15 milyar dolar) yatırımın geçmesinin planlandığını kaydetti.

İbrahim, söz konusu yatırımların yüzde 70'inin Tunus'ta en zayıf 16 bölgeye yapılacağını bunun da toplam nüfusun yüzde 49'una karşılık geldiğini vurguladı.

Tunus-İtalya İş Forumu

AA

Kaynak:Haber Kaynağı