Tunus'ta OECD Konferansı

Tunus'ta OECD Konferansı

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü Öztürk:- "Suriye konusunda en önemli mesele, yükün paylaşımından bir adım öteye geçip sorumluluk paylaşımına geçilmesidir"

TUNUS (AA) - Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü Ali Osman Öztürk, "Suriye konusunda en önemli mesele, yükün paylaşımından bir adım öteye geçip sorumluluk paylaşımına geçilmesidir" dedi.

Tunus'ta düzenlenen Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) "Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da Ekonomik Entegrasyon ve Kapsamlı Kalkınma için Daha İyi Politikalar" adlı konferansı çerçevesinde düzenlenen bir forumda konuşan Öztürk, Suriye krizi ve sığınmacılar meselesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Öztürk, üç milyondan fazla Suriyeliyi misafir eden Türkiye'nin Suriye meselesinde üzerine düşenden fazlasını yaptığını söyledi. Bölgede Suriyeli sığınmacılara ilişkin sorunların gün geçtikçe derinleştiğini kaydeden Öztürk, bu konuya ilişkin kesin çözümlerin bulunması gerektiğini vurguladı.

Ali Osman Öztürk ayrıca Türkiye'de Suriyeli çocukların eğitimi için tüm imkanların sağlandığını ancak buna rağmen 500 bin kadar çocuğun ailelerine destek amaçlı çalışmak üzere okullardan ayrıldığını dile getirdi.

- Suriye meselesinde "sorumluluk paylaşımı"

Forumun ardından AA muhabirine açıklamalarda bulunan Öztürk, "Suriye konusunda en önemli mesele yükün paylaşımından bir adım öteye geçip sorumluluk paylaşımına geçilmesidir." dedi.

Uluslararası platformlarda Suriye'ye ilişkin ele alınan ekonomi ve kalkınma konularının gecikmeli adımlar olduğunu belirten Öztürk, "Saatlerin, hatta dakikaların dahi önemli olduğu bir durumda artık o bölgenin bunu kaldıramayacak hale geldiğini görüyoruz." diye konuştu.

Toplantıda, Suriye'nin gelecek nesillerinin kaybedilmemesi için özellikle "eğitim" konusuna dikkat çektiğini söyleyen Öztürk, "Bu konuda sorumluluk paylaşımına, terörden korkan ve çekinen bir bakış açısıyla değil, sorunu temelden çözen bir bakış açısıyla bakılması ve bataklığın kurutulması gerektiğini dile getirdik." dedi.

Başkent Tunus'ta düzenlenen uluslararası konferansın yarınki açılış oturumunda Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in de bir konuşma yapması bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı