Başörtüsü Yasağı Tartışmaları 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na Damga Vurdu

Başörtüsü Yasağı Tartışmaları 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na Damga Vurdu

Fransız sporcu Sounkamba Sylla'nın başörtüsü yasağı nedeniyle açılış törenine şapka takarak katılması tepki topladı.

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda Fransa'yı 4x400 metre bayrak yarışı müsabakalarında temsil eden Fransız koşucu Sounkamba Sylla, açılış törenine başörtüsü yasağı nedeniyle şapka takarak katıldı. Fransa'nın Sen Nehri üzerinde düzenlediği görkemli açılış töreninde, Sylla'nın başörtüsü yasağına tepkisini şapkayla dile getirmesi, dikkatleri üzerine çekti.

Başörtüsü Yasağı Sadece Fransız Sporcuları Kapsıyor

Fransız hükümetinin getirdiği başörtüsü yasağı yalnızca Fransız sporcuları kapsarken, Avustralyalı sporcu Tina Rahimi başörtüsüyle törende hazır bulundu. Sylla, sosyal medya hesabından başörtüsü taktığı için açılış törenine katılmasına izin verilmediğini duyurmuş ve bu durum büyük tepkilere yol açmıştı. Fransız hükümeti eleştirilirken, Fransa Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera, CNN'e verdiği röportajda sporcunun törende yer alması için bir "çözüm" bulunduğunu belirtmişti.

fransa-lgbt.jpg

Fransız Hükümetinin "Laiklik" Vurgusu

Fransa Spor Bakanı Oudea-Castera, yasa gereği ülkelerini temsil eden sporcuların örnek teşkil etmesi gerektiğini ifade etmiş ve Sylla ile dini sembol olarak nitelenemeyecek başka bir şey giymesi konusunda uzlaşmaya vardıklarını açıklamıştı. Bu uzlaşma sonucunda Sylla, açılış törenine şapka takarak katıldı.

LGBT Propagandası İddiaları

Açılış töreninde birçok kez LGBT propagandası yapıldığı iddia edildi. Olimpiyat meşalesini taşıyanlar arasında trans bireylerin yer alması ve 'drag queen' olarak tanınan isimlerin sahne alması tartışmalara yol açtı. Ayrıca, kırmızı halıda gerçekleştirilen etkinlikte sakallı kadınlar ve kadın kıyafetleri giyen erkeklerin yer aldığı belirtilirken, çocukların da bu etkinliğe alet edilmesi eleştirildi.

Uluslararası Tepkiler

Uluslararası Af Örgütü ve diğer insan hakları kuruluşları, Fransız sporculara uygulanan başörtüsü yasağına karşı çıkmış ve IOC'ye başvurarak bu yasakların kaldırılması çağrısında bulunmuşlardı. Ancak bu girişimler sonuçsuz kalmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.