Okinava'daki ABD üssünün taşınması

Okinava'daki ABD üssünün taşınması

Japonya mahkemesi, Tokyo merkezi hükümetinin başvurusu üzerine, Okinava valisinin hava üssünü taşımayı iptal kararının yasal olmadığına karar verdi

TOKYO (AA) – Japonya'nın Fukuoka Yüksek Mahkemesi, Okinava'daki ABD'ye ait Futenma hava üssünün taşınması konusunda merkezi hükümet ile yerel yönetim arasındaki davada, Okinava Valisi'nin yasalara aykırı hareket ettiğine hükmetti.

Kyodo ajansının haberine göre, Fukuoka Yüksek Mahkemesi, Okinava eski valisinin, askeri üssün taşınması için Henoko'daki bölgeyi tahsis eden kararı iptal eden Okinava Valisi Takeshi Onaga'nın usulsüz davrandığına hükmetti.

Japonya hükümeti ile Okinava yerel yönetimi arasında ABD'ye ait Futenma hava üssünün Ginowan kasabasından nüfus yoğunluğu daha az olan Henoko kıyılarına taşınması konusundaki anlaşmazlık Onaga'nın vali olarak seçildiği 2014 yılından bu yana devam ediyor.

Japonya hükümeti, Henoko kıyılarında denizde dolgu yapılarak ABD askerleri için yeni üs inşa etme planına, yerel yönetim, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra adaya yerleşen ABD askerlerinin bölge halkı tarafından istenmediğini savunarak Okinava'da yer bir üs inşasına karşı çıkıyor.

Ağustos ayında yapılan duruşmada Onaga, Tokyo hükümetinin Okinava halkının isteklerini görmezden geldiğini ve bölgeyi askeri üssün yükü altına terk ettiğini söylemişti.

Japonya'da bulunan 500 bin ABD askerinin yarısından fazlası Okinava'da görev yapıyor.

ABD'nin askeri varlığına karşı yıllardır Japonya'da var olan rahatsızlık, askeri personelin karıştığı her olaydan sonra halkın öfkesiyle yeniden gündeme geliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı