'Yerel medya yayın yapamaz hale geldi!'

'Yerel medya yayın yapamaz hale geldi!'

Türkiye’nin en üst çatı medya meslek kuruluşu olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 17. Başkanlar Kurulu Toplantısı, 8-11 Kasım tarihleri arasında Ordu’da gerçekleştirildi.

Türkiye’nin en üst çatı medya meslek kuruluşu olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 17. Başkanlar Kurulu Toplantısı, 8-11 Kasım tarihleri arasında Ordu’da gerçekleştirildi. Toplantının sonuç bildirgesinde yerel medyanın artan döviz kurlarının baskısıyla yayın yapamaz hale geldiği dile getirildi.

tgk-17.-baskanlar-kurulu’nda--(5).jpg

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) 17'nci Başkanlar Kurulu Toplantısı, Ordu'da yapıldı. Ordu 19 Eylül Gazeteciler Cemiyeti organizesinde, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleşen toplantıya, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Adem Alemdar, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, BİK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan, 19 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erdoğan Erişen ile TGK'nin diğer yetkilileri ve gazeteci cemiyetlerinin temsilcileri katıldı.

tgk-17.-baskanlar-kurulu’nda--(2).jpg

KOLAYLI: YAYIN YAPAMAZ HALE GELDİK

Kolaylı, burada yaptığı konuşmada, Erişen ile emeği geçenlere ev sahipliği nedeniyle teşekkür etti. Anadolu'nun her köşesinde halkın haber alma özgürlüğü doğrultusunda fedakarca görev yapan yerel basının özellikle yerel demokrasiye işlerlik kazandırdığını belirten Nuri Kolaylı, "Ticari işletme mantığının ötesinde kamusal görev üstlenen yerel basınımız, 2018 yılının ikinci yarısında ekonomik yönden ağır bir yükün altına girmiş, artan döviz kurlarının baskısıyla adeta yayın yapamaz hale gelmiştir. Zorunlu girdiler olan kağıt, boya, kalıp ve film gibi sarf malzemelerin tamamının ithal edilmesi, yerel basın kuruluşlarımızın hayatiyetini tehdit etmektedir." dedi. Nuri Kolaylı, son yıllardaki uygulama ve mevzuat değişiklikleri yoluyla Basın İlan Kurumu ilanlarında da kayıp yaşandığını savunarak, şöyle devam etti: "Beklentimiz, Basın İlan Kurumunun kasım ayında yapılacak genel kurulunda ele alınacak resmi ilan tarifesinin, zorlu ekonomik koşullar göz önüne alınarak artırılması ve kısa sürede uygulamaya konulmasıdır. Bir diğer beklentimiz de basın sektöründe istihdam sağlayan yerel basın kuruluşlarımıza uygun koşullarda kredi desteği verilmesidir. Yerel basın kuruluşlarının ayakta kalması, Türkiye genelindeki on binlerce basın çalışanını yakından ilgilendiriyor. Kurumları yaşatalım ki on binlerce meslektaşımız işsiz kalmasın ve daha iyi koşullarda mesleklerini sürdürebilsinler."

tgk-17.-baskanlar-kurulu’nda--(6).jpg

BASIN MESLEK YASASINA İHTİYAÇ DUYUYORUZ

Önemli sorunlardan birisinin de gazetecilik sektörünün kendine özgü "Basın Meslek Yasası"nın bulunmaması olduğuna dikkati çeken Kolaylı, "Basınımız, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen Gazetecilik Meslek Yasası'na her geçen gün biraz daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Yasa, teknolojik gelişmeler de göz önüne alınıp, günümüz koşullarına uygun olarak bir an önce çıkarılmalıdır." diye konuştu. Toplantı, katılımcıların dile getirdiği mesleki sorunların değerlendirilmesiyle sona erdi.

tgk-17.-baskanlar-kurulu’nda--(4).jpg

SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI

Toplantının ardından açıklanan sonuç bildirgesinde ise şu görüşlere yer verildi:

“Anadolu’nun her köşesinde halkın haber alma özgürlüğü doğrultusunda fedakârca görev yapan yerel medya ve çalışanları, demokrasiye işlerlik kazandırmaktadır. Ticari işletme mantığının ötesinde kamusal görev üstlenen yerel basın, 2018 yılının ikinci yarısında ekonomik yönden ağır bir yükün altına girmiş, artan döviz kurlarının baskısıyla adeta yayın yapamaz hale gelmiştir. Zorunlu girdiler olan kağıt, boya, kalıp ve film gibi sarf malzemelerin tamamının ithal edilmesi, sektörün sürdürülebilirlik sorununu beraberinde getirmiştir. 2016 yılı sonunda kağıdın tonu 665 dolar, dolar kuru 3,47 TL ve bir ton kağıt 2 bin 307 TL iken, 10 Kasım 2018’de kağıdın tonu peşin 870 dolar, dolar kuru 5,46 TL ve kağıdın tonu 4 bin 750 TL olarak gerçekleşmiştir. Benzer artışlar boya ve kalıp için de söz konusudur. Kısacası ekonomik sorunlar, yerel gazetelerin maliyetlerini farklı kalemlerde yüzde 100 ile yüzde 200 arasında değişen oranlarda arttırmıştır. Öte yandan, son yıllardaki uygulama ve mevzuat değişiklikleri yolu ile Basın İlan Kurumu ilanlarında da kayıplar yaşanmaktadır. Beklentimiz Basın İlan Kurumunun bu ay sonunda toplanacak genel kurulunda ele alınması beklenen ‘resmi ilan fiyat tarifesinin zorlu ekonomik koşullar göz önüne alınarak arttırılması ve kısa sürede uygulamaya konulmasıdır. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonunu oluşturan 20 bini aşkın gazetecinin temsilcisi olarak bir diğer beklentimiz de basın sektöründe istihdam sağlayan yerel basın kuruluşlarımıza uygun koşullarda hibe ve kredi desteği verilmesidir.”

yerl-medya.jpg