Ürdün'de parlamento seçimleri

Ürdün'de parlamento seçimleri

Ürdün Medya ve İletişimden Sorumlu Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Mumeni:- "Top sesinden başka bir ses duymadığımız, kandan başka bir şey görmediğimiz ülkeler arasında seçim sandığına gitmekten gurur duyuyoruz"

AMMAN (AA) - Ürdün Medya ve İletişimden Sorumlu Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Muhammed el-Mumeni, çevresindeki ülkelerde çatışmalar yaşanırken, ülkesinin seçime gitmesinin siyasi açıdan önemli olduğunu ifade etti.

Bakan Mumeni Bağımsız Seçim Kurumu Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında seçim sürecini değerlendirerek, "Bugün ulusal görevimizi yerine getireceğimiz bir gündür. Bugünün siyasi önemini zaten biliyorsunuz. Top sesinden başka bir ses duymadığımız, kandan başka bir şey görmediğimiz ülkeler arasında seçim sandığına gitmekten gurur duyuyoruz." dedi.

Ürdün'deki seçimler, terör örgütü DAEŞ'in büyük bölümünde egemen olduğu Irak ve Suriye'deki kriz nedeniyle güvenlik sıkıntısının yaşandığı bir atmosferde gerçekleşiyor.

Ürdün’de partileşmenin önünde önemli bir engel olarak kabul edilen "taşınamaz tek oy sistemi"nin kaldırılarak yeni seçim kanunu getirilmişti. Yeni yasayla milletvekili sayısı 150’den 130'a düşürülmüştü. Yasa seçmene her seçim dairesinde tahsis edilen sandalye sayısınca eşit oy kullanma imkanı tanıyor.

Ürdün parlamentosu Kral tarafından atanan isimlerden oluşan Senato ve 4 yılda bir gerçekleşen seçimlerle iş başına gelen Temsilciler Meclisi olmak üzere 2 kanattan oluşuyor. Senato üyelerinin milletvekili sayısının yarısını geçmemesi gerekiyor.

Parlamento seçimi için ülke genelinde oy kullanma işlemleri bu sabah başlamıştı. Seçimde, 226 listeden bini erkek, 252'si kadın olmak üzere bin 252 aday yarışacak.

Bağımsız Seçim Kurumu Sözcüsü Cihad el-Mumeni, 4 milyon 130 bin 145 seçmenin, bin 483 sandıkta oy kullanacağı seçimde, 15 bin yerli ve yabancı gözlemci ile 84 bin kişinin görev yapacağını ifade etmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler