Yangının ardından Bursa’da ormanlara girişler yasaklandı

Yangının ardından Bursa’da ormanlara girişler yasaklandı

Bursa Valiliği, orman yangınlarının önlenmesi amacıyla 1 Temmuz - 1 Ekim tarihleri arasında ormanlara giriş yasağı getirdi. Ayrıca, mesire ve piknik alanlarında ateş yakılması ve orman kenarındaki tarlalarda anız temizliği de yasaklandı.

Bursa Valiliği Orman Yangınlarına Karşı Tedbirler Aldı

Bursa Valiliği, il genelinde orman yangınlarını önlemek amacıyla bir dizi önlem aldı. Bu kapsamda, ormanlık alanlara girişler 1 Temmuz - 1 Ekim 2024 tarihleri arasında yasaklandı.

Vali Mahmut Demirtaş'tan Açıklama

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, "Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte bölgemizde sıcaklık değerleri artmış ve buna bağlı olarak orman yangınları riski yükselmiştir. Bu nedenle, ormanlarımızı yangına karşı korumak amacıyla bazı kararlar alınmıştır" dedi.

Alınan Kararlar

Ormanlık Alanlara Giriş Yasağı

  1. Ormanlık Alanlara Giriş Yasaklandı: 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 74'üncü maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9 ve 66'ncı maddeleri uyarınca, Bursa ili sınırları içerisindeki ormanlık alanlara girişler 1 Temmuz - 1 Ekim 2024 tarihleri arasında yasaklanmıştır. Tabiat ve orman parklarına girişler ile Avlanma İzin Belgesi sahipleri veya av turizmi kapsamında Bakanlık görevlisi eşliğinde yapılan av organizasyonlarına katılanlar hariç, ilimizde tüm ormanlık alanlara yetkililerden başkasının girmesine müsaade edilmeyecektir.

  2. Mesire ve Piknik Alanlarında Ateş Yasağı: Piknik ve mesire yerleri veya Orman Parkları işleticileri, faaliyetlerine devam etmekle birlikte, bu alanlarda tedbir amacıyla mangal ve benzeri her türlü ateşli piknik yapmak yasaklanmıştır. Ayrıca, orman çevresinden veya içinden geçen yollarda orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmak da yasaktır.

Yangının ardından Bursa’da ormanlara girişler yasaklandı

Anız ve Tarla Temizliği Yasağı

  1. Tarla Temizliği Yasaklandı: Orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan mahalleler dahil olmak üzere anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklanmıştır.

Ek Önlemler

  1. Tesisler ve Sanayi Kuruluşları: Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi ve eğitim kuruluşları, orman alanlarını etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle oluşabilecek yangın riskine karşı önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacaklardır.

  2. Enerji Nakil Hatları: Enerji nakil hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar, özellikle ormanlık alanlardan geçen hatların gerekli bakımlarını gerçekleştirecekler ve yangın riskine karşı her türlü tedbiri alarak gerektiğinde enerji kesintisi uygulayacaklardır.

Yangının ardından Bursa’da ormanlara girişler yasaklandı

Belediyeler ve Ekiplerin Görevleri

  1. Belediyelerin Görevleri: Tüm belediyeler, orman içi, orman kenarı ve bitişiğindeki çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini hazır bulunduracaklardır.

  2. Denetim ve Gözetim Ekipleri: İlçe kaymakamlıkları ve Orman İşletme Müdürlüğü koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekipleri, ormanlarda gözetim ve denetimlerini etkin bir şekilde yapacaklardır.

Cezai İşlemler

  1. Cezai İşlemler: Yukarıda belirtilen karar ve önlemlere aykırı hareket edenler hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarınca idari ve adli işlem yapılacaktır.

Kararların Uygulama Tarihleri

  1. Uygulama Tarihleri: Bu kararlar, 1 Temmuz - 1 Ekim 2024 tarihleri arasında geçerli olacaktır.

  2. Valilik Tarafından Yürütülecek: Bu kararlar Bursa Valiliği tarafından yürütülecektir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.